"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

24 Haziran 2014 Salı

CEVAP: SN. BETÜL YILMAZ, TAVŞANDA BEZE, ÇENEDE ŞİŞLİK


     Ben veteriner değilim ama kanımca tahminleriöi yazacağım, yani en kısa sürede veterinere götürmelisiniz;

- Öncelikle veterinerde şişlik içinde sıvı ve iltihap var mı diye enjeksiyonla v.b. bakılmalıdır. Eğer sertse içinde iltihap olmayabilir. Veteriner antibiyotik iğnesi yapacak ve krem verecektir.
- Tavşanınızda ateş ve halsizlik varsa mutlaka veterienre söyleyin.
- Zararsız da kötü huylu bir beze de olabilir.
- Tavşanların çenelerinin altında ter bezleri vardır, buradan etrafa bölge belirlemek için koku bırakırlar (özellikle erkek tavşanlar) ve gıdılarını kaşırken yanlışlıkla burayı yara yapabilirler ve biz de önemli bir hastalık sanabiliriz.
- Bazen ise dişi tavşanlardaki gıdık denilen bölge olabilir.
- Şişliğin bulunduğu yerde kızarıklık ve önemli bir yara var mı? Kitle gibiyse diş köklerinden veya diş uzamalarından oluşan abseler de olabilir, tavşanların dişleri 2-3 ayda bir veterinerde kontrol edilmelidir. Böyleyse de yine antibiyotik verilecektir.
- Ön alt patilerinde herhangi bir kızarıklık, kabuklanma, burnunda akma var ise de egzama gibi şeylerden şüphelenilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.