"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

11 Aralık 2014 Perşembe

ANKARA'DAKİ ZAVALLI 100 BİN SOKAK KÖPEĞİ

Demin Hürriyet'te bu yazıyı okudum, lütfen siz de okuyun ve en altta da yorumumu görün;


Başıboş 100 bin hayvan



Başkent’in öncelikli sorunlarından biri olan ‘sokak hayvanları’ konusu, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde gündeme geldi. Kentte 100 bine yakın başıboş hayvan olduğuna dikkat çekilen Meclis’te, Sahipsiz hayvanlar için ‘Ankara Sokak Hayvanlar Komisyonu’ kurulması kararlaştırıldı.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aralık ayı olağan toplantısında, kentin kanayan yarası ‘sokak hayvanları’ konusu yeniden gündeme geldi.
Başkanlık Yazısı olarak Meclis gündemine gelen sokaklardaki başıboş hayvanlar konusunda, ‘Ankara Sokak Hayvanlar Komisyonu’ kurulması görüşüldü. Oy birliğiyle kabul edilen karara göre sokak hayvanları konusunda halk, paneller, basın duyuruları ve kamu spotlarıyla bilgilendirilecek, üniversitelerle de iş birliği yapılacak.
Ayrıca ‘Ankara Sokak Hayvanları Komisyonu’ kurulacak ve komisyon hayvanlarla ilgili çalışmalar gerçekleştirilecek.
Sağlık İşleri Dairesi Başkanvekili Şafak Uğur, gündem toplantısında Meclis üyelerine sokak hayvanlarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Merkez ve ilçeler dahil olmak üzere kentte 80-100 bin sokak hayvanı olduğunu açıklayan Uğur, özetle şunları kaydetti:
KISIRLAŞTIRMA SAYISI DÜŞTÜ
“Bünyemizde 2 hayvan ambulansımız bulunuyor. Hazirandan bu yana ambulanslarımız 24 saat çalışıyor. Bugüne kadar 3 bin 600 ihbar değerlendirdik. 2013 yılında Büyükşehir olarak 2 bin civarında kısırlaştırma yaptık. Bu rakam bugünlerde 600-700’e düştü. Bunun nedeni ambulans çok zamanımızı alıyor. Kısırlaştırma ünitesi sayısı, veteriner sayısı ve yakalama ekipleri sayısı arttırılacak” diye konuştu.
2 ANA BARINAK YAPILMASI ŞART
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise, 3 dönemdir Büyükşehir Belediyesi olarak ciddi kararlar alındığını ancak sokak hayvanları konusunda önemli bir adım atılamadığını belirterek, “Bize gelen şikayetlerin en az yüzde 50’si sokak hayvanlarıyla ilgili. Ankara’nın doğusunda ve batısında 2 tane ana barınak yapılmadan halkımızı rahatlatacak kalıcı bir tedbir alınamaz. Acı şeyler oluyor, bazı belediyeler köpekleri toplayıp başka ilçelerin sınırlarına bırakıyor. Bu konuda biraz daha duyarlı olmak gerekiyor” dedi.
SİNCAN’A REHABİLİTASYON MERKEZİ GELİYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin Barınak Projesi üzerinde çalışmalarına devam ettiğini ve belli bir noktaya geldiğini ifade eden Meclis Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, ise şöyle konuştu:
“İlk olarak Sincan’da bulunan bir belediye binasını rehabilitasyon merkezine çevireceğiz. Daha sonra veterinern sayısı arttırılacak. Profesyonel olarak 3 yakalama ekibi kurulması için çalışmalar sürüyor. Kısırlaştırma ünitesi ve ekiplerin sayısı da arttırılacak. Kısırlaştırılan köpeklerin saldırma oranında ciddi bir düşüş yaşanıyor.”
Tawşi der ki; Bu zavallı köpeklere 2 adet barınak yapmak çözüm değildir, barınaklar ölüm yuvasıdır, işkence yeridir. Barınak çalışanlarının çoğunluğu hiçbir zaman gerçek hayvansever olmamıştır, hatta çoğu köpeklerden nefret eder. Köpekler barınaklarda doyamaz, ısınamaz, tuvaletleri hergün temizlenmez. Doğan cins yavrular da veterinerlerce satılır. Bunların örneklerine çok rastladım. Ankara'ya asıl çözüm belediyenin sahipsiz hayvanları hızlı bir şekilde fotoğraflayıp sahiplendirme yapması olacaktır. Ayrıca San Diego tarzı bir de bakım ve rehabilitasyon evi olabilir ama barınak olmamalıdır. Peki, sizce bu köpekler nereden türedi? 1) Sizin şu ayıla bayıla petshoplardan aldığınız yavru köpekler var ya, işte onlardan sıkılıp sokağa salınca böyle oluyor. 2) Belediyenin kısırlaştırmada yetersiz kalması.. Sayın Ankaralılar.. Lütfen sokaklardan birer dost edinin, evinizi açın, kış geliyor, bu canlar üşümesin, arabalar altında kalmasın, belediyelerce zehirlenmesin, açlıktan birbirlerini yemesin.. 
http://www.hurriyet.com.tr/ankara/27748133.asp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.