"Ağrım olsa bağıramam, aslan görsem kaçamam, kuyruğu ne de tatlı dersiniz ama avcı vurunca afiyetle yersiniz, çok da üşüdüm, kürkümü geri verseniz.. Tavşanım ben, keşke dostum olsan sen.." (Tawşi)

12 Şubat 2015 Perşembe

GAGASI KIRILAN TUKAN KUŞUNA PROTEZ GAGA



Kosta Rika'da gençlerin saldırısı sonucu üst gagası kırılan ‘Tukan kuşu’na protez gaga takılacak.


Dünyanın bu bölgesinde ilk kez yapılacak olan protez gaga 3 boyutlu baskı yöntemiyle oluşturulacak. Dört şirket 3 boyutlu baskıyla gaga protezini üretebilecek imkanlara sahip olduklarını belirterek yardıma gönüllü oldu.
Daha önce Amerika'da bir kartal ve penguen için protez gaga üretilmişti.
Bulunduğu yerin adı verilen 'Grecia' adlı erkek Tukan kuşu, Ocak ortasında bir hayvan barınağına götürüldü.
Kırık gagalı Tukan kuşunun fotoğrafları Kosta Rika gazeteleri ve sosyal medyada dolaşmaya başlayınca büyük tepki doğdu.
Kuşa protez gaga yapılması için başlatılan kampanyada hemen binlerce dolartoplandı.
Tukan kuşları gagalarıyla vücut ısısını da ayarlıyor.
Hayvan barınağında Grecia'ya bakan veteriner Carmen Soto, kuşun iyileşmekte olduğunu ve hatta azar azar kendi başına beslenmeye başladığını söyledi.


3 boyutlu baskı tasarımcısı Nelson Martinez, öncelikli olarak Grecia'nın yemesine yardımcı olacak bir protez gaga üretmeyi hedeflediklerini bildirdi. Martinez, tasarım ekibiyle birlikte Grecia'ya uygun bir gaga hazırlamak için Tukan kuşu gagalarını incelediklerini anlattı.
Nelson Martinez, kuşun büyümekte olmasına uyacak şekilde, bir bölümü sabit, diğer bölümü hareket edebilen ve bu sayede temizlenebilen veya yenilenebilen bir protez modeli üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Protezin çıkmaması ya da hasar görmemesi için, hem hafif, hem de dayanıklı olması gerektiğini söyleyen Veteriner Soto da, Grecia'nın yarasının iyileşmekte olduğunu ve bir ay içinde MR çekilebileceğini belirtti.
Martinez ve ekibi protez gaganın monte edilmesi için kimyasal ürün taşıyan bir yapıştırıcı madde kullanılamayacağını, gaganın vidalanıp vidalanamayacağını araştırdıklarını kaydetti.
Grecia'ya protez gaga üretmeye gönüllü olan bir başka şirketten bir yetkili de, kuşun protezi kabul edip etmeyeceğini bilemediklerini söyledi. 
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28183675.asp
Tawşi der ki; Neden öncelikle bunu yapan gençler yakalanıp cezalandırılmıyor? 

1 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.